Laddar

Vårt team med finansiella
experter skapar hållbara lösningar

Investeringar

Låna till investeringar och säkra ditt oberoende

Råd om lån

Allmäna råd om lån och krediter

Spara till pensionen

Gör en plan för guldkantad pensionering

Hopbakslån

Hopbakslån

Att hantera flera lån kan vara svårt - och stressande. Ett sätt att förenkla din ekonomiska situation och spara tid, ansträngning och (förhoppningsvis) pengar är att baka ihop din skuld. Men det är inte alltid det rätta svaret.

När du lånar pengar är det viktigaste att kunna hålla koll på dina återbetalningar. Men det är många faktorer som bidrar till detta, till exempel din ränta, hur mycket du lånar och hur länge.

Ett hopbakslån innebär att kombinera det du är skyldig till ett enda lån eller en annan lånetyp, och kan vara ett sätt att veta exakt vad du behöver betala och när, och minska ytterligare kostnader.

Och en snabb online jämförelse av de räntor som de stora bankerna erbjuder på olika typer av lån beskriver hur mycket du kan spara genom att flytta skulder till en annan låntyp. Se här för några exempel på vad du bör tänka på innan du tar ett hopbakslån.

Hur kan hopbakslån fungera för dig?

Låt oss säga att du har två kreditkort, ett personligt lån och en inteckning att betala av. Att jonglera med dessa olika lån med olika avgifter, räntor och betalningsdatum kan vara knepigt. Att konsolidera dem till en ström - ett refinansierat eller omlagt bostadslån - eller en annan låntyp kan innebära att det bara finns ett betalningsdatum, en ränteavgift och en uppsättning avgifter.

Skuld kan påverka möjligheten till bolån

När en långivare bedömer din ansökan om ett bostadslån är ett av deras första steg att överväga hur mycket du kan betala tillbaka lånet efter behov med hjälp av din kreditpoäng. Och dina kreditbetygsfaktorer i dina befintliga återbetalningar på kreditkort, personliga lån och andra skulder-inklusive köp-nu-betal-senare-produkter som kreditkort knutna till en butikskedja.

Genom att minska det belopp du behöver betala tillbaka varje månad kan du anses vara bättre rustad för att göra återbetalning av bolån. Detta påverkar inte bara om du kommer att bli godkänd eller inte, din kreditpoäng hjälper också en långivare att avgöra hur mycket de kommer att låna dig utifrån vad du kan betala tillbaka och har kunnat betala tillbaka tidigare.

Även om det kan innebära att du skjuter upp ditt nya bostadsköp i några månader kan det vara en bra idé att betala ner så mycket befintlig skuld som möjligt innan du ansöker om ett bostadslån. Eller använd en annan tillgänglig strategi för att konsolidera den i en ström.

Baka ihop skulder i ett bostadslån

Många långivare erbjuder specifika lånetyper för hopbakslån, men det är inte de enda tillgängliga alternativen, särskilt om du redan har en inteckning. Räntan på ett bostadslån, särskilt i det rådande ekonomiska klimatet, kommer sannolikt att vara mycket lägre än räntorna på andra typer av skulder.

Om du redan har en inteckning måste du välja mellan att refinansiera med din nuvarande långivare eller söka hos en annan långivare. Att besluta att konsolidera skulder är en bra tid att se över din nuvarande situation och shoppa efter en mer konkurrenskraftig ränta.

Kom bara ihåg att för att refinansiera din befintliga inteckning till en som låter dig baka ihop skulder måste du ha tillräckligt med eget kapital i ditt hem. Och ju mer av ditt befintliga bostadslån du har betalat, desto större är dina chanser att bli godkänd för en ny inteckning som konsoliderar din skuld.

Om du är en första gången köpare kan det vara svårare än att bara ta ett bostadslån, men vissa långivare erbjuder skuldkonsolidering till nya bolån.
Var bara medveten om att dessa har en ännu strängare ansökningsprocess än en inteckning som inte inkluderar skuldkonsolidering - du måste ha ett bra register över att betala av dina skulder tidigare och kan behöva en garant eftersom du anses vara en långivare med högre risk.

Är hopbakslån rätt för mig?

Även om hopbakslån som samlar alla dina lån på ett ställe kan verka som den perfekta lösningen för en komplicerad ekonomisk situation, kan det finnas nackdelar.
Du måste ta hänsyn till kostnaderna i förväg för konsolidering och refinansiering. Din nuvarande låneleverantör kan ta ut en stängningsavgift, särskilt om du har ett lån med fast ränta. Och din nya långivare kan ta ut en etableringsavgift.

Tänk också på att du kan konsolidera kortfristiga skulder till ett mycket längre lån som ett bolån, till exempel.
Även om du kanske flyttar skulden från flera lån med hög ränta till ett hopbakslån med en låg ränta, kan du förlänga lånets livslängd, så gör summorna på totala återbetalningar. Trots allt tas majoriteten av australiensiska bostadslån för en period på 25 till 30 år.

Och även om det är vettigt att ha din skuld på ett ställe för enklare förvaltning, finns det omständigheter där inte konsolidering - till exempel på grund av strukturen på din inteckning - kan leda till större flexibilitet och göra avbetalning lättare.

Att skaffa ett hopbakslån för att förbättra sin privatekonomi och minska skulden kan vara en komplicerad process, så det kan löna sig att få professionell finanshjälp innan du fattar ett beslut. Och om du är intresserad av att konsolidera skulden i ditt bostadslån, prata med en kvalificerad inteckningsmäklare idag.

Läs mer

Lägre månadskostnad på lån – så går det till

Hur hittar jag ett snabbt lån?

10+ erfarenhet som finansiell rådgivare

Ett team med erfarenhet

Vi arbetar i förtroendebranschen

Erbjuder bäst service

Vi strävar efter att erbjuda bäst kundbemötande

Prisvärda lösningar

Vi hittar de billigaste lånen och lönsamaste sparandet.

Kontakta oss nu

Vårt erfarna team

Bengt Jansson

Skattekonsult

Adam Nyman

Skattekonsult

Mia Jansson

Lånehandläggare

Pia Kvist

Privatrådgivare

Vad säger våra klienter?

Aktuella projekt

Konsultuppdrag

Vi hjälper kunder att samla lån

Krediter

Företagskrediter för verksamhter i tillväxt

Bättre lån

Låna pengar med bättre villkor

Sparkonton

Vi hittar lösningar med bättre avkastning

Vår framgång - din utdelning

300

Lånelösningar

27

Långivare

125

Positiva omdömen

99

Nöjda kunder

Intresseanmälan

+46 (0)771 - 42 33 00

Kontakt för skuldsanering Konsumentverket
Tage Erlandergatan 8A
Post adress: Box 48 651 02 Karlstad